Voor professionals!

Ben je op het punt belandt dat jouw behandeling over gaat in after care? Of ben je op dit moment een terugval-preventieplan aan het opstellen met je cliënt? Vaak komt hij/zij er dan achter dat zijn/haar huidige baan niet past bij een nuchter of clean leven, maar aansloot bij de verslaving. Het kan heel beknellend en beangstigend voelen om een nieuw beroep te gaan uitoefenen.

Nu pas wordt pijnlijk duidelijk dat iemand niet de juiste papieren heeft, nog nooit iets anders heeft gedaan of geen idee heeft wat bij hem of haar past. In dat geval kan een Buddy-Bedrijf een uitkomst zijn.

Een Buddy-Bedrijf is een bedrijf dat geleid wordt door een ervaringsdeskundige; iemand die zich heel goed kan inleven in wat een ander door maakt. Jouw cliënt kan bij een Buddy-Bedrijf ervaring op doen in een voor hem / haar totaal ander beroep. Iemand kan vrijwillig en vrijblijvend komen kijken of een bepaald beroep bij hem of haar past. Ook kan het helpen om een structuur op te bouwen en te behouden.

Ook als er op dit moment geen Buddy-Bedrijf is waar de voorkeur naar uitgaat wat betreft werkzaamheden, is het toch een mooie eerste stap om in beweging te komen. Gesprekken met collega’s en andere starters kunnen inzicht geven in welke richting iemand op wil. Door in beweging te komen, laat iemand zien dat hij / zij welwillend is. Hierdoor wordt het vinden van een nieuwe (betaalde) baan ook een stuk gemakkelijker.

Je kan samen met je cliënt een Buddy-Bedrijf uitkiezen in een richting waar de voorkeur naar uit gaat. Je cliënt kan dan samen met de eigenaar gaan kijken wat hem / haar aantrekt in die branche en wellicht kan er op een later tijdstip gebruik worden gemaakt van het netwerk van de eigenaar om de overstap te maken naar een collega-bedrijf, leverancier of afnemer.

Bijvoorbeeld: Je cliënt begint met een paar uur per week meubels schuren bij een spuitbedrijf en komt er zo achter dat hij heel graag bij de verfleverancier als verfmenger aan de slag wil. Of hij komt er achter, tijdens gesprekken in de kantine, dat het helpen van mensen hem wel ligt en besluit hierdoor een studie te gaan volgen om iets met zijn ervaring te gaan doen.

Maar alles begint bij die eerste stap: in beweging komen, dat is de sleutel tot succes! Ook als je cliënt niet meteen ontdekt waar hij of zij heen wil of kan, geef het vertrouwen dat hij / zij nog iets kan betekenen! Hij / zij mag daarmee oefenen en dat kan gewoon! In de tussentijd kan hij op zoek naar een mooie baan die bij de nieuwe levensstijl past.

Als het fijn voelt om eerst eens met een eigenaar van een Buddy-Bedrijf te spreken, kunnen jullie samen kijken welke Buddy-Bedrijven er zijn en een afspraak maken voor een gesprek. De meeste eigenaren zijn zo gemotiveerd om te helpen, dat ze zelfs willen aansluiten bij een gesprek in een voor de cliënt vertrouwde omgeving, om op die manier de eerste kennismaking te doen. Zo kunnen jullie samen op een veilige manier kijken of er een klik is.

Alle gegevens die bij een Buddy-Bedrijf vermeld staan zijn van een ervaringsdeskundige en deze heeft alle begrip voor de situatie.

Klik hier om een kijkje te nemen tussen de Buddy-Bedrijven