Ik wil Buddy-Bedrijf worden!

Een Buddy-Bedrijf is een bedrijf waar een starter mag komen oefenen met de eerste stappen naar een zinvol bestaan.  

Het Buddy-Bedrijf wordt gerund door een ondernemer (buddy) die zelf ervaringsdeskundige is en een succes geboekt heeft in zijn of haar herstel. Het zijn ondernemers die er klaar voor zijn om hun kennis door te geven aan een starter.

Je hebt ruimte in je bedrijf om iemand te laten oefenen met zijn / haar eerste stappen terug naar het bedrijfsleven, ook al is die stap heel klein. Je krijgt hier niet voor betaald, je betaalt de starter ook niet en geeft hem / haar helemaal de ruimte om zelf het tempo aan te geven. 

In het kort, jij als Buddy laat een starter meekijken in je bedrijf en geeft hem / haar de ruimte hier in te groeien, ook al is dat op het begin misschien alleen maar samen een bakje koffie drinken. Langzaam maar zeker zal je zien dat iemand deze kans benut om de draad weer op te pakken. Dat kan snel gaan, soms ook niet lukken en alles wat daar tussen in zit. 

Wanneer je ziet dat er succes geboekt wordt, ga je aansturen om meer hulp in te schakelen, van bijvoorbeeld WIJeindhoven. Zij kunnen dan mee kijken wat een starter nodig heeft om door te pakken.  Zolang je geen harde afspraken maakt over tijden en dagen blijft het een vrijwillige keuze van een starter. Ga je dit wel doen dan doe je er goed aan iemand van WIJeindhoven erbij te halen om vast te leggen dat een starter vrijwillig komt oefenen, zodat zijn / haar uitkering niet in het gedrang komt. Met een generalist van WIJeindhoven kan je het verloop bij gaan houden en een stappenplan maken. 

Je moet er rekening mee houden dat je een ongevallenverzekering af moet sluiten voor werknemers (deze kost ongeveer €15 per maand) Je kan deze doorlopend afsluiten en de verzekering is niet gebonden aan één persoon. Je hoeft deze dus niet elke keer te wisselen.  

Wanneer iemand echt klaar is om weer aan de slag te gaan kan een starter via het participatie bedrijf (onderdeel van de Ergon) hulp en training krijgen bij zijn / haar sollicitaties.  Je kan er natuurlijk ook voor kiezen een starter zelf aan te nemen waardoor hij / zij misschien zelf wel een buddy wordt!  

Waarom word ik een buddy-bedrijf?

Een buddy bedrijf word je niet zomaar, je wordt dit omdat…..

Lees Meer
je zelf ooit hebt ervaren hoe het is om in de put te zitten.  Eenmaal uit die put begrijp je iets beter waarom je daar zat en hoe je er bent uit gekomen. Wat is er dan mooier om die ervaring te delen en een ander te helpen?

Bekend met de 12de stap?

Je doet dit omdat je zelf ook ooit kans hebt gezien om hier aan te werken en daarbij hebben andere mensen een belangrijke rol gespeeld. Wellicht is het nu tijd geworden om dit door……

Lees Meer
te geven aan anderen. Voor een ondernemer die bekend is met verslavingen en werkt aan zijn/haar stappen is het gemakkelijk uit te leggen; je moet dit zien als een hele mooie manier om aan je twaalfde stap te werken. Je hoeft niet meteen iemands sponsor te worden om een goede buddy te kunnen zijn. Je voelt door jouw ervaring gewoon goed aan wat een ander nodig heeft, daar maak je gebruik van om de ander hierin te helpen. Help je een starter met een burn-out, zoek dan naar de overeenkomsten, niet naar de verschillen.

Niet bekend met de 12de stap?

Ben je niet bekend met een verslaving en het stappenwerk? Dan gaan we er van uit dat jij goed in je herstel……..

Lees Meer
staat en op een punt bent beland om een starter te kunnen steunen in haar / zijn tocht naar herstel. Je mag nu jouw ervaring gaan delen met iemand anders, want jouw ervaring kan anderen helpen. Ga er van uit. dat wanneer iemand komt oefenen, dat deze gemotiveerd is. Het is de bedoeling dat iemand die komt oefenen daar ook de ruimte voor krijgt. Het is daarom van groot belang dat iemand boventallig wordt in gezet. Dat betekent in dit geval, iemand mag helemaal zelf zijn tempo aangeven, en door jouw ervaring zal hij / zij daarin groeien. Alles waar iemand toe gemotiveerd is, is winst voor hem / haar, maar het mag ook een keer minder gaan. Begin eerst eens om met iemand ’s morgens een bakje koffie te drinken, om diegene te laten wennen aan het feit dat hij er ’s morgens weer op tijd uit moet. Bel degene eens na als hij/zij er niet is, vraag eens of je ergens bij kunt helpen. Hoe ver je hier in gaat bepaal je zelf, jouw grenzen zijn van groot belang omdat die een voorbeeld zijn voor een ander. Geef ze aan! Accepteer ook als iemand er toch niet klaar voor is en bied hem / haar de mogelijkheid om het op een later moment opnieuw op te pakken. 

Help je iemand die verslaafd is geweest, noem dan tijdens gesprekken geen middelen bij naam, maar praat algemener over drank of drugs, een per ongeluk grapje over drank is geen ramp, maar probeer ze te voorkomen. Het is van uiterst belang dat er op het hele bedrijf geen alcohol en of drugs aanwezig zijn. Het lijkt onschuldig maar die ene fles die je gekregen hebt van een relatie die jou niets doet, kan al een trigger zijn voor iemand met een alcoholprobleem. Heb daar ook respect voor als iemand aangeeft daar last van te hebben. Raadzaam is om een ronde te maken door het bedrijf en een starter te laten aangeven of er spraken is van triggers. En zelfs als een starter aangeeft dat drank gerust aanwezig mag zijn, dan nog raden we het af om het te laten staan. Je moet een 100⁒ veilige omgeving creëren.

Stappen om het oefenen tot een succes te maken (deze zijn afgeleid van de 10 stappen van de Yes we can clinic)

  1. Een starter begint pas met oefenen als degene zijn probleem heeft erkend en er sprake is van herstel
  2. Een starter komt oefenen omdat hij / zij het niet meer alleen wil doen
  3. Een starter vraagt om hulp en is bereid deze te aanvaarden 
  4. Het is helpend als een starter kan aangeven aan zijn Buddy wat zijn doelen zijn, waar hij / zij tegenaan loopt en wat hem/haar tegenhoudt om verder te komen.  
  5. Na het opstellen van die doelen wordt er langzaam mee geoefend 
  6. Een starter gaat met zijn Buddy kijken of er iemand in zijn omgeving is die hem hierbij kan helpen
  7. Wanneer iemand in de omgeving is gevonden die kan en wil helpen, dan kun je deze eens uitnodigen op je bedrijf om te laten zien waar iemand mee bezig is. 
  8. Een starter en zijn Buddy nemen de tijd om de vooruitgang door te nemen: wat ging er goed en wat kan beter?
  9. Er wordt overlegd over wat een starter in de toekomst wil gaan doen en wat een Buddy daarin kan betekenen        
  10. Wanneer je gevonden hebt waarvoor je kwam oefenen, probeer dan een goede collega te zijn voor de volgende die komt oefenen. 

(De stappen zijn suggesties)

Sterk aan het werk. 

Meld je hier aan als Buddy-Bedrijf!